Vil du spice årets nytårsmenu lidt op?

Når klokken nærmer sig midnat, og champagnen står klar i glassene, er det ikke kun fyrværkeriet, der skal imponere. Det skal maden også. Men mange oplever, at nytårsmenuen ender med at ligne den, de fik sidste år. Det er synd, for maden er med til at skabe en festlig ramme. Så hvorfor ikke tænke lidt anderledes denne gang?

En måde at pifte aftenen op på er at droppe den faste tre-retters og i stedet bestille en nytårsbuffet. En buffet giver plads til variation og små overraskelser, som gæsterne ikke havde set komme.

Mere end oksemørbrad og kartofler

Det klassiske billede af nytårsmad er ofte et stort stykke kød, kartofler og en tung dessert. Det smager godt, men det er også forudsigeligt. Gæsterne bliver positivt overraskede, hvis der pludselig står småretter fra flere verdenshjørner på bordet.

Du kan for eksempel servere små portionsskåle med fisk, grøntsager med krydderier eller små burgere, der er lette at spise med fingrene. Det gør nytårsbordet mere levende, og gæsterne får lyst til at prøve lidt af hvert.

Småretter

En buffet har den fordel, at gæsterne kan vælge selv. Nogle går målrettet efter kød, andre tager mest grønt. Alle får en tallerken, de kan lide, og ingen føler sig tvunget til at spise det samme.

Gode idéer til en nytårsbuffet kunne være:

  • Lakseruller med dildcreme
  • Små tærter med spinat og ost
  • Kyllingespyd med marinade
  • Bagte rodfrugter med friske urter

Hold fast i det velkendte, men på en ny måde

Selvom det er sjovt at prøve nyt, er det rart at have enkelte klassikere på bordet. En pastasalat eller små brød med dip er ting, de fleste kan lide. Men i stedet for at lave det, du altid laver, kan du give det et twist. Skift f.eks. almindeligt flute ud med små focacciabrød eller krydret naanbrød.

Mindre tid i køkkenet

Nytårsaften skal ikke kun være god for gæsterne. Værten skal også have en dejlig aften. Mange retter i en buffet kan forberedes på forhånd, så du ikke behøver at stå og svede i køkkenet, mens andre hygger sig i stuen.

Vil du have det endnu lettere, kan du bestille maden udefra. Mange steder tilbyder flotte buffeter, der er klar til servering. Du skal blot stille fade og skåle på bordet og måske pynte med lidt grønt eller krydderurter. Dertil skal der selvfølgelig være bordpynt i form af konfetti, glimmer, perler etc.

Maden skal se appetitlig og festlig ud

Maden skal ikke kun smage godt, den må også gerne se festlig ud. Små skilte med retternes navne giver gæsterne overblik og gør bordet sjovt at gå på opdagelse i. Brug fade i forskellige højder og farver, så buffeten får et spændende udtryk.

Tænk også på farverne i retterne. En skål med rødbedesalat, en grøn salat med granatæblekerner og små bidder med laks giver et bord, der ser indbydende ud, allerede før man smager på maden.