Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!

Årstal og årtier

Tiden går og mode, musik og andre fokusområder skifter løbende. Nogle af tingene har dog været så markante, at de er blevet til deciderede kendetegn for et helt årti eller et årstal.

Tænk for eksempel på hippietiden i 70’erne, 80’ernes elektroniske musik og 90’ernes neonfarver.

Temafester med udgangspunkt i et helt årti er derfor både alsidige og sjove. Gæsterne kan møde op i den påklædning de kan lide, indenfor årtiets moderammer, og som vært kan du hurtigt sammensætte både menu og drinkkort ved blot at tænke tilbage på det årti, du har valgt som festtema.

Er der tale om en fødselsdag, er det en oplagt idé at vælge det årti, man er født i som festens tema. Alternativt selve året, hvis dette bød på en række særligt bemærkelsesværdige begivenheder.

Årtier som tema

Du kan vælge et hvilket som helst årti som tema, men de årtier der befinder sig tættest på i dag, er de mest populære generelt. Det skyldes naturligvis, at mange er i stand til at huske disse år – i modsætning til hvis du valgte 1920’erne som festtema.

De mest populære årtier som tema til fester er følgende 3.

70’erne

Nøgleordene i 70’erne var hjemmestrik, fløjl og trompetbukser. Festival, hippiekultur og ”atomkraft-nej-tak”. Discomusik, Gasolin og Dolly Parton. Tarteletter, grydestege og citronfromage.

80’erne

Når man tænker på 80’erne ledes tankerne automatisk hen på forvaskede jeans, joggingsæt i nylon og skulderpuder. Popkultur, Pac-man og kassettebånd. Elektronisk musik, Madonna og Prince.  Rejecocktails, Jolly Cola og fløderand.

90’erne

I slutningen af det gamle årtusinde stod den på hullede jeans, Buffalostøvler og baggybukser. Beverly Hills 90210, den danske EM-sejr og Titanic. Boybands, Spice Girls og SNAP. Lasagne, Raclette og drømmekage. Find inspiration til en 90'er fest her.

Årstal som tema

Hvis du gerne vil vælge et specifikt årstal som tema for din fest, måske dit fødselsår eller året hvor du og din partner mødtes, kan det være en god idé at tage Google i brug.

Her kan du nemt finde frem til særlige begivenheder i det pågældende år. I 1971 grundlægges for eksempel Christiania og den første e-mail nogensinde sendes og modtages. 1986 byder på både eksplosionen af rumfærgen Challenger og atomkraftværket Tjernobyl – men også fødslen af Lady Gaga og Kasper Schmeichel. Og i 1998 ruller sagen om Monica Lewinsky i USA, mens Storebæltsbroen indvies herhjemme.

Når du har fundet ud af, hvad der skete i det år, du gerne vil have din temafest skal omhandle, kan du finde inspiration til festens forløb i vores artikler om årtierne generelt. På den måde kan du skabe en helt særlig årstalsfest med alt, hvad dertil hører.

Du finder siderne via menuen.